Dressuur

Disciplines

Westernzadels hebben een totaal andere pasvorm dan dressuur, spring of veelzijdigheidszadels. Een westernzadel heeft geen schokabsorberend kussen en dat maakt de pasvorm extra belangrijk. Een westernzadel heeft diverse punten waarop je de pasvorm kunt bepalen:

  • Boommaat: Dit is de maat die gemeten wordt in de 'gullet'. Het is de breedte maat van de boom. Het geeft aan hoe ver de beginstand van de bars van elkaar verwijderd staan. Alleen een boommaat bepaald dus niet meteen de pasvorm!! Je hebt de volgende standaard maten: Arab, Semi Quarter, Full Quarter, Extra Full Quarter.
  • Schoftvrijheid: Een westernzadel dient minimaal 2-3 vingers schoftvrijheid te hebben in de gullet. Tevens dient de hele ruggengraad vrij te zijn van druk.
  • Rock: Een paardenrug heeft een buiging in de rug. Het is van belang dat het zadel deze anatomische vorm respecteert. Een zadel met te veel 'rock' zal kunnen klapperen op de rug. Een zadel met te weinig 'rock' zal last kunnen krijgen van 'brugvorming' wat inhoud dat het zadel aan de voor en achterzijde op het paard rust, maar in het midden boven de rug zweeft.
  • Twist: Een paardenrug is aan de achterzijde op de rug vlak en bij zijn schoft heeft de schouder een verticale stand. De draaiing van de horizontale positie naar de verticale positie heet 'twist'. Er zijn paarden die veel 'twist' nodig hebben. Paarden zoals Haflingers en Tinkers hebben (vaak) minder 'twist' nodig.
  • Flair: Dit verwijst naar de schoudervrijheid van een zadel. Sommige zadels hebben veel 'flair' wat inhoudt dat de stand van de boom aan de voorzijde verder naar buiten steekt, dan zadels met weinig 'flair', die geschikt zijn voor paarden die een schouder hebben die in de romp van het paard wordt opgenomen.
  • Rigging: De plaats waar de singelophanging zich bevindt ten opzichte van de schouderpartij en de buik is erg van belang. Een singel die te veel naar de achterzijde zit zal steeds een zadel proberen naar voren te schuiven. Een singel die te veel aan de voorzijde zit (full rigging) zal het zadel naar achteren werken.
  • Zadellengte: De lengte van het zadel moet zijn aangepast aan de lengte die de rug toelaat. Op de heup heeft een paard een 'kruintje'. Deze moet met de inbuigoefeningen vrij blijven. Standaard kun je aannemen dat het zadel grofweg een hand voor de kruin dient te blijven.
  • Balans: De balans van een zadel is erg belangrijk. Je moet dit zien als dat het zadel voor en achter evenveel druk van de ruiter gaat opnemen. Een zadel dat de neiging heeft om voorover te liggen, zal aan de voorzijde dus meer druk krijgen doordat de balans van het zadel de druk voor in het zadel legt.