Dressuur

Uitleg zadelpasservice

Wij leveren diverse merken nieuwe en gebruikte zadels. Onze specialismes zijn dressuur, springen, western en endurance. Ook doen onze zadelspecialisten regelmatig speciale aanpassingen van zadels voor ruiters die de parasport beoefenen. Het controleren en aanmeten van een zadel doen wij in onze eigen rijhal. Het voordeel is dat wij op onze locatie een eigen gespecialiseerde zadelmakerij hebben en dat wij altijd weersonafhankelijk zijn. Tevens hebben wij op onze locatie de beschikking over ons totale assortiment van meer dan 400 nieuwe en gebruikte zadels.

Een afspraak maken voor een zadelpasconsult is vereist. Dat kan via deze link.

Werkwijze zadelpasconsult

Wanneer wij bij jouw paard een zadel aan meten, dan zullen wij eerst het paard lichamelijk beoordelen. Onze zadelspecialisten kijken naar de volgende punten:

 • Gevoeligheid van de rug, zowel de bespiering als de wervels.
 • Stand van de hoeven.
 • Stand van de schouders.

Tevens doen onze zadelspecialisten een paar kleine tests, zoals de 'bellylift' en wij checken de triggerpoints van de heupen. Ook wordt er gekeken of het paard links of rechts gebogen is en of de bespiering symmetrisch is.
De uitkomsten van alle bovengenoemde punten leggen wij vast in een document van jouw paard. Hiermee kunnen wij eventuele veranderingen op een later moment vergelijken.

Western zadelpasconsult

Westernzadels hebben een totaal andere pasvorm dan dressuur, spring of veelzijdigheidszadels. Een westernzadel heeft geen schokabsorberende kussen en dat maakt de pasvorm extra belangrijk.
Een westernzadel heeft diverse punten waarop je de pasvorm kunt bepalen:

 • Boommaat: Dit is de maat die gemeten wordt in de 'gullet'. Het is de breedte maat van de boom. Het geeft aan hoe ver de beginstand van de bars van elkaar verwijderd staan. Alleen een boommaat bepaald dus niet meteen de pasvorm!! Je hebt de volgende standaard maten: Arab, Semi Quarter, Full Quarter, Extra Full Quarter.
 • Schoftvrijheid: Een westernzadel dient minimaal 2-3 vingers schoftvrijheid te hebben in de gullet. Tevens dient de hele ruggengraad vrij te zijn van druk.
 • Rock: Een paardenrug heeft een buiging in de rug. Het is van belang dat het zadel deze anatomische vorm respecteert. Een zadel met te veel 'rock' zal kunnen klapperen op de rug. Een zadel met te weinig 'rock' zal last kunnen krijgen van 'brugvorming' wat inhoud dat het zadel aan de voor en achterzijde op het paard rust, maar in het midden boven de rug zweeft.
 • Twist: Een paardenrug is aan de achterzijde op de rug vlak en bij zijn schoft heeft de schouder een verticale stand. De draaiing van de horizontale positie naar de verticale positie heet 'twist'. Er zijn paarden die veel 'twist' nodig hebben. Paarden zoals Haflingers en Tinkers hebben (vaak) minder 'twist' nodig.
 • Flair: Dit verwijst naar de schoudervrijheid van een zadel. Sommige zadels hebben veel 'flair' wat inhoudt dat de stand van de boom aan de voorzijde verder naar buiten steekt, dan zadels met weinig 'flair', die geschikt zijn voor paarden die een schouder hebben die in de romp van het paard wordt opgenomen.
 • Rigging: De plaats waar de singelophanging zich bevindt ten opzichte van de schouderpartij en de buik is erg van belang. Een singel die te veel naar de achterzijde zit zal steeds een zadel proberen naar voren te schuiven. Een singel die te veel aan de voorzijde zit (full rigging) zal het zadel naar achteren werken.
 • Zadellengte: De lengte van het zadel moet zijn aangepast aan de lengte die de rug toelaat. Op de heup heeft een paard een 'kruintje'. Deze moet met de inbuigoefeningen vrij blijven. Standaard kun je aannemen dat het zadel grofweg een hand voor de kruin dient te blijven.
 • Balans: De balans van een zadel is erg belangrijk. Je moet dit zien als dat het zadel voor en achter evenveel druk van de ruiter gaat opnemen. Een zadel dat de neiging heeft om voorover te liggen, zal aan de voorzijde dus meer druk krijgen doordat de balans van het zadel de druk voor in het zadel legt.

Endurance zadelpasconsult

Van endurance zadels wordt extra veel gevergd. Als je er van uit gaat dat je paard met zo'n zadel grote en lange tochten moet kunnen maken, dien je erg kritisch te zijn op de pasvorm van je endurance zadel. Standaard kun je de meeste pastechnieken van het aanmeten van een dressuurzadel gebruiken. Echter dien je erg rekening te houden met de houding van de ruiter. De ruiter zal met zijn gewicht een extra zware belasting vormen voor het paard. Bij een endurance zadel is het dus erg van belang om te 'luisteren' naar je paard. Je kent je eigen paard het beste. Mocht je dingen tegenkomen in zijn gedrag, zoals niet willen aanspringen in de juiste galop, niet willen inbuigen of zie je drukkingen, laat je zadel dan eens controleren.

Veel gestelde vragen

 • Kan ik mijn zadel bij jullie inruilen voor een ander zadel?
  Afhankelijk van het soort en de staat van het zadel, kunnen wij je zadel innemen. Dit doen wij echter alleen wanneer er een nieuw zadel wordt aangeschaft. Wij nemen dus geen zadel in wanneer je een tweedehands zadel aanschaft.
 • Als ik nu een nieuw zadel aanschaf, hoe lang kan ik er dan mee doen?
  Het meten van een zadel is altijd een momentopname. Afhankelijk van de leeftijd van je paard en de training die je doet kunnen wij een inschatting maken van de pasvorm. Wanneer je paard veranderd van conditie door bijvoorbeeld spiergroei , spierverlies of hormonale veranderingen (bij drachtigheid, het ruinen van je hengst) zal de pasvorm van je zadel veranderen. Ook door verandering in training, bijvoorbeeld wanneer je de intensiviteit aanpast, of overschakelt van endurance naar dressuur, zal je zadel een andere pasvorm krijgen. Dit heeft allemaal invloed op hoe lang je met een zadel kunt doen.
 • Wat is de beste leeftijd voor je paard om een zadel aan te meten?
  De beste leeftijd doet er op zich niet zo toe. Op het moment dat je een paard onder het zadel rijdt, dient het zadel goed te passen. Of je paard nu 4 jaar of 15 jaar is, nooit rijden met een zadel dat niet past!
 • Wanneer is mijn paard uitgegroeid?
  Een paard zal qua skelet niet veel groter worden vanaf zijn zesde jaar. Zijn schofthoogte zal niet veel meer veranderen. Echter heeft dit niet zo veel te maken met de pasvorm van je zadel. Het belangrijkste is namelijk de pasvorm op de bespiering. Dit kan zelfs bij een 18 jarig paard nog sterk veranderen. Het gaat dus niet op om te zeggen dat wanneer een paard is uitgegroeid, het zadel altijd zal passen.