Dressuur

Beenbescherming

Beenbeschermers worden gebruikt om de benen, pezen en kogels te beschermen. Je hebt voor verschillende situaties verschillende beenbeschermers: bandages, peesbeschermers, beenbeschermers, springschoenen, pijpkousen, strijklappen en transportbeschermers. Wij hebben een uitgebreid assortiment beenbeschermers voor verschillende disciplines, wij hebben beenbeschermers van onder andere BR, Classic Equine, Eskadron, Kentaur, LeMieux, PEI, Picasso en Professional's Choice.

Belangrijk voor elk type beenbescherming heb je de juiste maat en pasvorm nodig. Zorg dat de beenbeschermers nooit te strak zitten, dit kan de doorbloeding van de benen belemmeren. Ook mag het je paard niet belemmeren in zijn beweging, kijk dus goed of ze niet te lang zijn. Verkeerd gebruik of niet correcte pasvorm van beenbeschermers kan zorgen voor schuurplekken en wondjes.

De soort beenbeschermers je nodig hebt is afhankelijk van de situatie/discipline die je rijdt met je paard. Bij bepaalde disciplines zoals springen, reinig, polo of cross is de kans op letsel meer aanwezig door aantikken of invloeden van buitenaf en is het altijd raadzaam om goede beenbescherming te gebruiken. Voor de western, eventing en endurance hebben we speciale beenbeschermers, op de desbetreffende pagina vindt je hier meer informatie.

LeMieux Snug BootBR Ultimo

De meest gebruikte beenbeschermers zijn de peesbeschermers. Deze biedt bescherming aan de zij- en achterkant van het voorbeen. Ze zijn er in verschillende materialen, meestal gevoerd met bont of neopreen. Let hiermee altijd goed om de juiste maat, als ze te laag bevestigd worden belemmeren ze de beweging, maar als ze te lang zijn zal deze aan de bovenkant knel komen bij het been. Je kan dit gemakkelijk testen door ernaast te gaan staan en het been op te tillen en kijken of er nog genoeg bewegingsvrijheid is.

Voor de achterbenen wordt meestal gebruik gemaakt van strijklappen of kogelbeschermers, deze zijn om de kogels te beschermen wanneer het paard strijkt (zichzelf aantikt) met de achterbenen. Let op: niet alle achterbeen beschermers zijn toegestaan bij springwedstrijden! Controleer altijd het huidige regelement als je van plan bent ze te gebruiken op wedstrijd.

Veel gebruikt tegenwoordig zijn de 3-in-1 beschermers, meestal gemaakt van neopreen en hebben een beschermende en ondersteunende functie. Deze beschermen het been rondom en kunnen gebruikt worden voor zowel de voor- en achterbenen. Kans op drukplekken is bij deze beschermers een stuk kleiner, gezien ze van een flexibel materiaal gemaakt zijn.

LeMieux Turnout BootsKentaur Eskadron Anky

Op wedstrijd wordt er veel gebruik gemaakt van bandages (beenbeschermers of bandages zijn niet bij alle wedstrijden toegestaan, controleer altijd het regelement). Deze zijn voor de voor- en achterbenen en worden altijd gebruikt in combinatie met onderlappen. Bandages mogen niet te los of te strak zitten, eventueel kunnen elastische riempjes ervoor zorgen dat de bandage niet zomaar los kan gaan. 

Tikt je paard zijn hoefballen aan? Of trapt je paard zijn ijzers snel af? Dan wordt er vaak gebruik gemaakt van springschoenen. Deze zijn er in meerdere maten, vormen en materialen. Heeft je paard een hele gevoelige huid? Kies dan voor een springschoen met bont aan de bovenzijde, dit is extra zacht en voorkomt schuren en wondjes.

Speciaal voor de paarden die buiten staan hebben wij van LeMieux de speciale Turnout beschermers. Gemaakt van antibacterieel geventileerd neopreen wat wrijving en zweetvorming voorkomen. Voor paarden in de wei of paddock die extra bescherming kunnen gebruiken, maar ook om de benen te beschermen tegen weersinvloeden van buitenaf, zo is het gedeelte bij de kootholte waterdicht, wat de kans op mok verkleint. Deze beschermers zijn gemakkelijk af te spoelen of in de wasmachine te wassen en te gebruiken bij de voor- en achterbenen. 

Website Ice Vibe

Horseware Ice-Vibe
Ice-Vibe Circulation Therapy is een combinatie van een verkoeling en massagetherapie om blessures te voorkomen en het herstel van ligamenten en pezen te stimuleren, wat zorgt voor een sneller herstel. Ice-Vibe zorgt onder andere voor: zuurstof circulatie voor sneller herstel, vermindering van stijfheid, sneller herstel na inspanning en voor een verbeterde bloedsomloop. Het zijn boots met warme/koude inzetstukken om een warme of koude circulatie te creëren. Je kunt ze gebruiken voor of na het rijden of tijdens revalidatie en zijn verkrijgbaar voor de onderbenen, hak en de sprong. 

Door middel van vibrerende boots wordt een massage-effect gecreëerd wat de doorbloeding van de benen bevorderd. De Ice-Vibe combineert het effect van afkoeling en massagetherapie om spanningen, ligamenten en pees beschadigen effectief te behandelen. Het massage-effect helpt het lymfesysteem te stimuleren om pijn en zwelling te verwijderen en de bloedsomloop te verbeteren. Dagelijkse slijtage aan gewrichten kan worden beheerd met dagelijks gebruik en ze kunnen revalidatie door blessures bespoedigen.

Gebruik voor/na het rijden en revalidatie
Voor het rijden: Je kan ze voor het rijden het beste gebruiken zonder cold packs, maar alleen gebruik maken van de trilfunctie. Het gebruik van Ice-Vibe op stal voor het rijden kan helpen de benen van het paard voor te bereiden. Dit doen ze door een massage-effect te creëren dat de bloedtoevoer naar de pezen en gewrichtsbanden verhoogd, hierdoor worden deze elastischer, wat het risico op letsel kan helpen verminderen. 

Na het rijden: Pezen keren niet zo snel terug naar eerdere temperaturen als spieren wanneer ze worden afgekoeld, omdat ze niet dezelfde bloedtoevoer of hetzelfde metabolisme hebben, waardoor de benen gedurende lange tijd erg koud kunnen worden en in feite een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken. De Ice-Vibe boots zijn ontworpen om het weefsel via de coldpacks te koelen en de doorbloeding te vertragen om ontstekingen te verminderen, maar in combinatie met massage wordt de doorbloeding niet volledig beperkt, hierdoor kan zuurstof worden vastgehouden aan vermoeide en beschadigde weefsels voor een beter herstel .

Tijdens revalidatie: Wanneer een gebied geneest, wordt littekenweefsel gevormd, de beweging die wordt gecreëerd door de vibratie en massage helpt om verklevingen en littekenweefsel af te breken terwijl de bloedstroom wordt verhoogd om de genezing te bevorderen.

Een Ice-Vibe set bevat: 2 Ice Vibe Boots, 2 cold packs, 2 tril elementen met geïntegeerde batterij, 1 oplader en 3 adapters. Op aanvraag zijn alle onderdelen los te bestellen.

Hoe gebruik ik de Ice-Vibe?
Klik hier voor de uitgebreide (Engelstalige) handleiding van de Horseware Ice-Vibe producten.
1. Zorg ervoor dat de panelen in de Ice-Vibe plat tegen het been van het paard liggen.
2. Hoewel het paneel in verschillende vakken in de Ice-Vibe kunt plaatsen, kan het paneel het beste gebruikt voor onderhoud of revalidatie in het vak aan de achterkant van de pees.
3. Bij de maat Extra-Full hebben de coldpacks een boven- en onderkant zoals aangegeven op de coldpack, ze hebben twee splitten die over de voorkant van de kogel zitten. Als de sleuven niet open zijn, kan je deze met een schaar openen op de twee verdikte lijnen die zich aan de voorkant van de kogelgewrichten bevinden.
4. Bij gebruik van de Ice-Vibe voor de knie of de sprong gaat het paneel eerst in de zakbatterij, dus de aan-/uit-markering komt in lijn met de aan-/uit-markering op de Ice-Vibe.
5. Stand 2 is de door ons geadviseerde stand bij dagelijks gebruik.
6. Gebruik altijd met cold packs als zwelling aanwezig is.
7. De meest effectieve manier om je Ice-Vibe te gebruiken tijdens een evenement is om te wachten tot de benen zijn afgekoeld en dan te gebruiken op stand twee met de cold packs, de reden hiervoor is dat wanneer je paard erg heet is en het bloed pompt rond het paardenlichaam in grote hoeveelheden is de trilling niet nodig totdat de benen zijn afgekoeld om eventuele pijn en zwelling weg te nemen.